dimarts, 22 de febrer de 2011

Somiar per innovar
Conferència de Carles Parellada
Són moltes les idees que m’ha transmès Carles Parellada en aquesta conferència. Entre moltes, voldria destacar les que més m’han fet reflexionar i pensar amb la nostra futura tasca com a professionals de l’Educació. Potser, més sovint, cal que ens aturem a pensar i a reflexionar, és l’única manera de poder seguir endavant i mirar pel bé de l’educació.
Podríem dir que la idea principal que ens vol transmetre Parellada en aquesta conferència es resumeix amb una de les preguntes que deixa anar: Hem de seguir innovant? O hem de reflexionar i observar tot el que tenim innovat per poder avançar?
Molts cops, o quasi sempre, intentem fer noves propostes, cercar diferents mètodes, proposar idees novadores... i tot el que tenim? No val per res? Penso que la innovació és importantíssima en totes les professions, de fet, gràcies a aquesta s’ha evolucionat. Però ens oblidem que no cal deixar enrere tot el que tenim i posar-nos a pensar amb totes les coses noves que podrien sorgir. A vegades, la innovació és sols presentar les idees tradicionals d’una altra manera, afegint a poc a poc nous mètodes que ens ajudin a oferir propostes que contemplin la tradicionalitat i la modernitat, tot creant així una nova organització i plantejaments. També destaca algunes de les innovacions que han sorgit al llarg dels darrers anys com per exemple la psicomotricitat, la neurociència, els projectes i les competències bàsiques...
Així doncs, no s’ha d’innovar per innovar, sinó pel bé de l’educació. I per aconseguir això és important reflexionar, reflexionar molt i això és precisament el que molts no fem. Crec que a les escoles falta temps de reflexió, d’assemblea i de debat. Si sabem que mitjançant la comunicació es poden solucionar molts dels problemes dels que hi ha avui dia al món educatiu, perquè no es fa? Que hi ha més important que parlar pel bé dels infants i de la seva educació?
Aquesta ha estat la idea que més m’ha cridat l’atenció, possiblement perquè sempre que se’ns proposen treballs intento innovar i intento que sigui una idea que no s’hagi vist mai. A través d’aquesta conferència he pogut descobrir que molts cops,  no és la idea, sinó la manera de mostrar-la als demés.
 Carles, al llarg de tota la conferència, fa referència al tema de la família i l’escola i afirma que és necessari que s’estableixi la relació família-escola. És important, tant per les famílies, com les escoles, com pels infants. L’objectiu és educar als infants i intentar que aquests rebin el major suport possible, per tant és necessària la comunicació entre dos dels entorns més importants per al fillet/a. La família ha de participar, ha de parlar i ha de col·laborar amb l’escola, així com també l’escola ha d’obrir les portes i informar a les famílies. Només el treball comú entre aquests dos col·lectius serà el que beneficiarà a l’infant. Aquesta idea queda resumida amb el que Parellada va dir: “La família nodreix l’escola”.
L’escola com a generadora de somnis, és una de les altres idees que més m’ha fet pensar. I quanta raó que té! Els somnis i les il·lusions és el que ens fa imaginar i crear... sense somnis res seria el mateix. L’escola ha de fer que els infants tinguin temps per somiar i per gaudir de les petites coses, perseguir els seus objectius i imaginar allò inimaginable. Perquè una de les millors coses de la infantesa és poder pensar sense barreres, és poder desitjar tot el que vulguis i és creure que tot es possible.
I es que cada dia aprenem coses noves, sempre parlant d’educació i sempre parlant dels més petits, però no veiem idees tant magnífiques com les que ens diu Carles fins que no veiem una de les seves conferències. I es que sempre hi ha temps per a aprendre i millorar...
Educar als infants suposa tot això que ens explica Parellada i suposa estar sempre, sempre obert a l’alegria!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada