dilluns, 2 d’abril del 2012


BONES PRÀCTIQUES 0-3

EXPERIÈNCIES I PROPOSTES 0-3 ANYS

Fem un collage :

He escollit aquesta pàgina perquè fa poc a la meva classe també vam fer un collage i he volgut comparar una mica el que vam fer nosaltres amb el que van fer a aquesta escola. Però un cop l’he llegida he descobert que lo màgic d’aquesta activitat no és fer el mural, sinó tota la feina anterior: recollir flors, mirar el seu color, secar pètals, olorar-les,  observar les seves formes, tocar les diferents textures, premsar-les, etc. A través d’aquesta exploració de les flors, estic segura que els infants han aprés moltíssim i no només sobre les flors, sinó que també han treballat els sentits ( olor, tacte i vista ) , han experimentat, han compartit... i a més han involucrat a les famílies.
Així, doncs, el collage és la culminació d’aquest projecte, tot i que per a mi no el més important.

 “ Aquestes activitats són sorprenents : els nens i nenes participen amb els cincs sentits i amb moltíssim entusiasme.

Poder anar a beure aigua: 

Genial! Com els infants ens poden donar tantes i tantes pistes! Cal que els observem i que els tinguem més en compte per a millorar la nostra pràctica diària. Quantes coses no funcionen a l’aula i no ho veiem?
A les aules de dos anys, sentim a dir constantment que una de les fites que volem aconseguir és FOMENTAR L’AUTONOMIA DELS INFANTS I SATISFER TOTES LES SEVES NECESSITATS BÀSIQUES. Però molts cops es cau en l’error d’evitar que els infants facin segons quines actuacions, aquest n’és un exemple: abocar-se l’aigua. Tenim por a que rompin els gots o a que els caiguin gotes d’aigua al terra. Tot és qüestió de saber com presentar-ho i de donar-lis més responsabilitats als infants, responsabilitats que de ben segur que els ajudaran a créixer i a ser més autònoms.
Aquesta és una de les coses que m’apunto al meu cervell per a quan sigui la tutora d’una aula; jo també vull oferir als meus infants aquest espai de beure l’aigua.

“ Jo agafava els tassons, jo abocava l’aigua i l’única funció dels infants era agafar el tassó i beure. ”

Mòbils i murals amb materials a l’abast:

En aquesta pàgina podem veure una de les infinites possibilitats que ens ofereixen els materials naturals. I es que amb qualsevol cosa podem fer obres d’art maravelloses, només cal saber-les aprofitar, tenir una mica d’imaginació i posar-se mans a l’obra.
Hi veiem un seguit de mòbils i murals realitzats per als infants i les seves famílies, la qual cosa comporta; la decisió de que fer i com fer-ho, l’elecció dels materials i l’elaboració conjunta. I això suposa una feina molt enriquidora per part dels pares i dels infants ja que és un temps que comparteixen junts. A més, de l’orgull que tenen llavors els infants a l’hora de mostrar les seves obres als demés.
A l’escola, hem d’aprofitar els recursos naturals per a poder decorar els espais o, fins i tot, per a crear jocs, ja que ofereixen moltes possibilitats
.
“ Idees elaborades a partir de diversos materials que es poden trobar ben a l’abast.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada